(P) 3 tipuri de malware de care te vei îndrăgosti iremediabil


Data trecută am vorbit despre cerințele pe care le am în 2016 de la o soluție de securitate pe desktop și laptop (link), așa că astăzi vă prezint trei tipuri de malware, ca să ne fie mai clar cu ce ne confruntăm în cazul unei infecții (se întâmplă mai ales când pe calculator NU există o soluție de securitate).

Înainte de toate, malware înseamnă malicious software, un program care își face de cap prin calculatorul tău, fără ca tu să-ți dai seama de asta. Poate să adune informații, ce găsește și el pe acolo, poate să fie un nenorocit distrugător care să-ți șteargă diverse fișiere, poate să înregistreze tot ce faci pe calculator și să trimită mai departe, deci numai lucruri bune. Dar să dezvoltăm un pic:

Keylogger

Cel mai frumos virus dintre toate este keylogger-ul, o bucată de cod care poate fi atașat unui fișier pe care îl descarci de pe internet, sau pe care îl primești de la un prieten bun, care va înregistra, așa cum îi spune și numele, tot ce tastezi (parole, mesaje private, mail-uri). Astea mai noi sunt deja ultra sofisticate, fac și capturi de ecran, e o nebunie, iar toate informatiile astea ajung pe mail la persoana care l-a setat inițial.

Quick advice
Evită să te autentifici pe rețelele sociale, pe mail sau în contul de internet banking de pe calculatoare publice (hoteluri, cafenele, librării, evenimente), pentru că e posibil să fie infectate cu keyloggere.

Deci dacă te întorci acasă într-o zi și iubitul/iubita începe să-ți recite din conversația pe care ai avut-o pe Facebook Messenger cu amanta/amantul, e foarte posibil să ai laptopul infectat cu un keylogger pe care ți l-a trimis exact… jumătatea ta mai bună. Surpriză, zi mersi că n-a fost un test de sarcină cu două liniuțe.

Mai multe informații despre keylogger găsești aici

Ransomware

E ceva gen luare de ostatici, numai că nu sunt oameni ci prietenii lor cei mai buni – telefonul mobil sau calculatorul. Practic un program simpatic îți blochează accesul la telefon/calculator, iar pentru a le putea accesa din nou va trebui să plătești o sumă de bani la un băiat. Știi genul ăla de băiat.

Quick advice
E indicat să ai copii ale documentelor importante pe un disc extern, care nu e conectat în permanență la laptop/desktop. În cazul în care pierzi accesul la calculator, măcar ai niște copii acolo.

De cele mai multe ori progrămelul vine prin email, ca atașament, tu îl deschizi și îți criptează toate datele de pe disc (ăsta e cel mai nasol). Mai poate veni și atașat la diverse softuri piratate, dar nu știm noi din astea, în România totul e cu licență. Ca să poți accesa datele din nou va trebui să vinzi zestrea și să bagi banii într-un cont, sau mai poți să plângi pe treptele de la bloc și să invoci zeii în timp ce plângi ca un copil, dar soluția nu e garantată.

Marele avantaj, după ce ai citit chestia asta, e că vei putea spune „am fost atacat cu un malware de tip ransomware” și e mult mai cool decât „nu mai pot să intru pe căcatul ăla de laptop, mama ei de parolă”

Mai multe informații despre ransomware găsești aici

Phishing

Un fel de pescuit, numai că se scrie cu PH și are scopul de a obține informații dintre cele mai sensibile – user și parolă pentru internet banking de obicei. Procedura e simplă: primești un mail, care pare trimis de către bancă, în care ți se cere să accesezi un link pentru verificarea unor informații. Ajungi pe o pagină care arată exact ca aia de la bancă, bagi user și parolă, apeși butonul și tocmai ai rămas fără bani, urmează o perioadă cu grisine la prânz.

Quick advice
Recomandarea ar fi să ai tot timpul o soluție de securitate activă pe calculator. Bitdefender Total Security are asistent de navigare, spre exemplu, asta însemnând că te poate avertiza dacă pagina pe care urmează să o accesezi e legitimă sau nu.

Cei mai mulți oameni care pățesc chestia asta își varsă nervii pe bancă, deși ăia nu au nicio vină, iar băncile au obiceiul să acopere (o parte din) suma pierdută, dar depinde de situație și de sumă. Ca să nu existe neclarităti, băncile din România nu solicită niciodată date secrete prin email, deci nu pica în plasa asta.

Mai multe informații despre phishing găsești aici

The ABC of Cybersecurity

Oamenii de la Bitdefender au pus pe blog o serie de articole educaționale despre securitate cibernetică – The ABC of Cybersecurity – așa că vă invit să le răsfoiți când aveți timp.

Spyware-FB-en

Câștigă un cod de activare Total Security 2016

Pe pagina de Facebook a blogului (aici) se întâmplă un concurs, în cazul în care vrei să câștigi un cod de activare Bitdefender Total Security 2016. Succes!

Alexandru Negrea

Alexandru Negrea

General Manager şi trainer la Social Smarts, platformă de cursuri intensive pentru dezvoltarea abilităţilor sociale.

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Comments are closed.