(P) Becurile deştepte care reduc poluarea – ORIN

Acum ceva vreme povesteam despre proiectul Chivas – The Venture, care era, la vremea aia, în căutare de antreprenori care vor să schimbe lumea în bine prin idei cu impact pozitiv asupra societăţii. Între timp înscrierile s-au încheiat, iar acum două săptămâni am participat la sesiunea de pitch în cadrul căreia au fost aleşi cei 5 finalişti locali, care intră acum într-o sesiune de mentorat cu juriul competiţiei (Andreea Esca, Marius Ghenea, Cristian China Birta şi Tudor Furir).

După etapa asta, pe 16 ianuarie 2016 va fi aleasă afacerea care va primi o finanţare de 5000E şi care va reprezenta România în etapa globală a proiectului, unde premiile ajung la câteva sute de mii de dolari. În etapa locală există şi un premiu de popularitate, oferit de Chivas, în valoare de 3000E, care va fi oferit afacerii care primeşte cele mai multe voturi din partea publicului, aici venind şi recomandarea mea pentru oamenii pasionati de smart living.

ORIN Systems

Oamenii de la ORIN, reprezentaţi la pich de Doru Ortan (CEO), vor să aducă o schimbare în societate producând becuri speciale, care ar trebui să elimine bacteriile, praful, fumul de ţigară şi substanţele toxice din aerul pe care îl respirăm acasă sau în spaţiile publice. Evident, toate astea cu un consum de energie electrică foarte scăzut, în categoria de becuri economice.

orin_specs

Pe scurt, e vorba de o tehnologie existentă deja (sisteme de ionizare industriale sau purificatori de aer sub diverse forme), care nu e însă atât de accesibilă pe cât ar merita, mai ales în mediul urban. Tot pe scurt, expresia „aer curat” se referă la aer în care concentraţia de ioni negativi este de 2000-3000/cm3, iar într-un spaţiu închis concentraţia asta poate scădea până sub 100/cm3. Prin urmare, becurile ORIN promit să economisească energia electrică consumată şi să aducă un plus de ioni negativi în aerul respirat.

Dacă rezonaţi cu ideea, vă invit să votaţi ORIN în cadrul competiţiei, accesând acest link. Vedem ce se întâmplă mai departe, eu sper să meargă în etapa internaţională.

Celelalte afaceri finaliste:

Babele este o platformă online de open sourcing dedicată inovației, care are ca scop binele comunității. Platforma facilitează conexiunea dintre antreprenorii sociali și stakeholderii relevanți, pentru a construi și valida împreună strategiile de business astfel încât impactul social al acestora să-și atingă potențialul maxim.

Bookster este prima bibliotecă pentru companii din România. Bookster selectează cele mai bune cărți din lume și le livrează la birou săptămânal, gratuit pentru angajați, pe baza abonamentului oferit de companie. Astfel, companiile oferă angajaților un instrument eficient pentru dezvoltarea personală și profesională.

SafeDrive este aplicația mobilă care diminuează numărul accidetenlor rutiere cauzate de utilizarea telefonului la volan, încurajând șoferii să renunțe la folosirea acestuia în timpul condusului și recompensându-i cu puncte. Punctele se transformă în vouchere, care pot fi folosite pentru a achiziționarea de produse sau servicii comercializate de partenerii SafeDrive, direct în aplicație.

Symme3D este companie care produce imprimante multifuncționale ce printează tridimensional părți anatomice umane. Scopul printării organelor la scară reală este de a ajuta doctorii chirurgi să determine tactil și cu mai multă precizie poziția tumorilor înainte de operații. Astfel, se reduce timpul de anestezie, iar riscurile la care pacienții sunt supuși pe masa de operație sunt diminuate.

Publicat de

Alexandru Negrea

General Manager şi trainer la Social Smarts, platformă de cursuri intensive pentru dezvoltarea abilităţilor sociale.

3 comentarii la „(P) Becurile deştepte care reduc poluarea – ORIN”

  1. Interesant care sunt criteriile de departajare. Cel putin doua dintre ele, cu un impact social major, ar trebui sa primeasca finantare.

Comentariile sunt închise.