
(P) 15 ani de inovație în securitatea cibernetică (plus 5 premii pentru doritori)
Una dintre companiile românești despre care îmi place să povestesc este Bitdefender, cu care și colaborez de multă vreme pe acest blog și nu numai. Domeniul lor de activitate nu este cel mai ușor de înțeles, așa că voi continua seria de articole în care încerc să transform securitatea cibernetică într-o poveste digerabilă de către oricine.
Toate astea au sens în condițiile în care Bitdefender sărbătorește anul ăsta 15 ani de existență cu acest nume, 15 ani în care specialiștii lor au reușit să transforme industria în bine din multe puncte de vedere, după cum urmează.
Actualizare automată
O primă inovație notabilă este introducerea primului modul de actualizare automată într-un antivirus. Înainte de asta, actualizările bibliotecilor de viruși pe produsele antivirus se făceau prin descărcarea unui fișier de pe site-ul producătorului. Dacă sunteți din generație cu mine vă aduceți aminte că așa făceam update pe majoritatea produselor software.
Chiar povestea cineva recent la o conferință că ne-au crescut așteptările enorm în ultimii ani, mai ales în zona de tehnologie, și că ar trebui să ne uităm un pic în spate – ne-ar ajuta să apreciem mai mult ce avem acum.
Firewall personal în antivirus
Tot Bitdefender a introdus și primul modul de firewall personal într-un antivirus. Înainte de asta existau două categorii distincte de produse de securitate – antivirus și firewall. Pentru a doua categorie, majoritatea utilizatorilor foloseau soluțiile oferite de sistemul de operare (majoritatea fiind pe Windows, evident).
Cum pirateria era în formă maximă, acum mulți ani era un chin să ai un firewall activ, să te descurci și cu tot felul de produse software piratate, să meargă și calculatorul bine. Fără câteva conflicte serioase în fiecare zi parcă nu te simțeai bine.
Tehnologia B-HAVE
Am mai povestit într-un articol despre chestia asta – pentru a detecta virușii noi de pe piață, pentru care nu există încă simptome/semnături cunoscute, deci teoretic sunt nedetectabili, din 2006 Bitdefender folosește B-HAVE, o tehnologie care testează orice software nou într-un calculator virtual și își dă seama dacă există amenințări.
Înainte de chestia asta, virușii noi își cam făceau de cap prin calulatoarele utilizatorilor până un producător de antivirus îi analiza și venea cu o soluție pentru ei. După care apăreau alții și tot așa.
Tehnologia ATC
Tot pentru a optimiza procesul de detecție, Bitdefender a lansat în 2009 Active Threat Control, un modul care analizează un produs software și după instalare, pentru că anumite programe pot declanșa un malware și la câteva ore după ce au fost instalate și au trecut cu succes de verificările antivirusului.
Tehnologia Photon
Tot acum mulți ani, procesul de scanare a calculatorului de către un antivirus era o chestiune delicată, pentru că nu prea mai putea să faci nimic pe el în timpul ăla. Da, dacă ai 20 de ani și citești articolul ăsta, nu o duceam prea bine la începuturile tehnologiei.
Photon este tehnologia Bitdefender care se ocupă acum de balansarea între protecție și performanță a calculatorului, astfel încât să nu simți când antivirusul își face treaba în fundal.
Machine Learning
O altă inovație Bitdefender, în domeniul securității cibernetice, este faptul că antivirusul învață din tot ce se întâmplă în calculatoarele noastre, aceste informatii fiind folosite ulterior în detecția amenințărilor noi.
Sunt niște comportamente software, de fapt, care sunt inițial învățate și apoi aplicate pe orice apare nou în sistem. Și când tiparele astea nu arată bine, antivirusul intră în funcțiune și înlătură problema sau te avertizează că e ceva în neregulă.
BOX
E o soluție hardware disponibilă momentan doar în US și Puerto Rico, a cărei responsabilitate e să se asigure că dispozitivele conectate prin Wi-Fi la tine acasă (în special cele din categoria smart home), nu sunt sparte de băieții buni care abia așteaptă asemenea ocazii. Mai mult informații despre BOX găsești aici.
5 coduri de activare pentru doritori
Tradiția spune că în fiecare articol de genul ăsta există și 5 coduri de activare pentru cititorii care își doresc să folosească Bitdefender Internet Security 2017. Trebuie doar să lăsați mai jos un comentariu în care să vă manifestați această dorință. Regula e primul venit, primul servit. Mulțumiri!
Eu, please!
Frumos articol!
Eu as vrea o licenta! 😀
Hmm evolutia protectiei cibernetice, interesant.. as dori si eu o licenta
Si eu vreau o licenta.
Multumesc 🙂
Folosesc BitDefender si sunt încântat de produs. Pe 15 decembrie îmi expiră licența, așa că e oricând binevenită una nouă.
Mulțumesc.
Perfect, mulțumesc, avem cinci câștigători, veți fi contactați de oamenii de la Bitdefender pentru restul detaliilor.
si eu nu:) nu e drept, fara tragere la sorti:)
Merita. Este cel mai bun antivirus pe care l-am testat. Eu îl folosesc din 2007 si sunt mulțumit. Acum am cumpărat până în iunie 2019 bitdefender internet security 2017.
Nu cred că o să renunț vreodată la bitdefender.
La multi ani!Îl folosesc de cînd a aparut, am mers pe varianta „total security”nu am avut nicio problema, foarte bun.Succes echipei!
the best
[…] Instalați o soluție de securitate pe orice calculator sau telefon care suportă asta. Eu vă recomand Bitdefender Internet Security 2017 pentru că lucrez cu ei e ani de zile și am încredere că nu veți fi dezamăgiți – mai multe detalii aici și aici. […]