(P) Recomandări de securitate pe internet în 2017


Oamenii își petrec mai mult timp ca niciodată pe internet, așa că la început de an vă propun o listă cu recomandări de securitate, în cadrul proiectului pe care l-am început în 2016 cu Bitdefender România. Vedeți despre ce e vorba mai jos, ideal ar fi să bifați cât mai multe.

Parolele

În cazul serviciilor care oferă 2-step verification, parola nu e atât de importantă, dar pentru celelalte e important să alegeți parole cât mai complexe. Oamenii care se pricep la asta recomandă trecerea la parole care conțin fraze (sunt și mai ușor de ținut minte decât cele dintr-un singur cuvânt, dacă aveți această problemă).

Antivirus

Instalați o soluție de securitate pe orice calculator sau telefon care suportă asta. Eu vă recomand Bitdefender Internet Security 2017 pentru că lucrez cu ei e ani de zile și am încredere că nu veți fi dezamăgiți – mai multe detalii aici și aici.

Rețelele de socializare

Probabil ați citit deja articolul despre toate informațiile pe care le are Facebook despre noi (aici) – cam paranoic pentru gusturile mele, dar în mare tipul are dreptate. Am mai spus-o și cu alte ocazii, internetul nu este locul potrivit pentru a publica informații personale, indiferent de situație. Aș vrea să dispară pozele cu copii, în primul rând.

În 2017 cred că suntem mai conștienți ca niciodată că trăim într-o lume complet sărită de pe fix, așa că nu are rost să ne supunem unor riscuri inutile.

Phishing

Aveți grijă la mail-urile sau sms-urile în care vi se cer parole sau alte informații sensibile. Nicio bancă nu cere astfel de informații prin email, așa că oricât de veridic ar părea, ștergeți tot. Dacă aveți orice bănuieli legate de serviciile pe care le folosiți, sunați la ei, pur și simplu.

Actualizări software la zi

Nu mai amânați chestiile astea, chiar dacă v-ați obișnuit așa. Pentru aplicațiile mobile, de exemplu, majoritatea actualizărilor rezolvă probleme de securitate, tocmai pentru că apar zilnic vulnerabilități noi. La fel cu sistemele de operare, am văzut mulți oameni care nu le fac pentru că nu au chef, o să meargă telefoanele mai greu sau nu știu ce alte motive. Nu e cazul, update, update, update!

Cumpărături online

Nu cumpărați produse de pe pagini de Facebook dubioase, pe care nu sunt afișate datele firmelor care le comercializează, numerele de telefon de contact sau alte informații obligatorii pentru magazinele online. Vă mai aduceți aminte de gluma cu „ai loat tzeapă” de anul trecut? Amuzantă, dar nu când ești implicat direct în ea.

Acum nu-mi rămâne decât să vă urez un 2017 productiv și cu mult timp liber pentru explorat pasiuni, mai puține ore petrecute la birou peste program și mai mult timp petrecut cu prietenii și familiile. Mulțumiri!

Alexandru Negrea

Alexandru Negrea

General Manager şi trainer la Social Smarts, platformă de cursuri intensive pentru dezvoltarea abilităţilor sociale.

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

2 Comments

Comments are closed.