(P) Ce mai înseamnă securitate pe desktop şi laptop în 2016

Să scrii despre soluţii de securitate cibernetică în 2016 e ca şi cum ai scrie despre detergent – ştim cu toţii că avem nevoie, dar nu e nimic atrăgător la subiect. Prin urmare, voi încerca să sumarizez problemele comune din zona asta, din perspectiva consumatorului fără cunoştinţe avansate în domeniu, fără detalii tehnice plictisitoare.

Articolul face parte dintr-un proiect mai amplu pe care îl desfăşor împreună cu Bitdefender România, care se întinde pe următoarele cinci luni, obiectivul acestui proiect fiind să înţelegem împreună importanţa unei soluţii de securitate atât pe desktop cât şi pe laptop (în curând şi pe mobile).

Quick fact
În 2015 Bitdefender a câştigat premiul „Product of the Year” în testele AV-Comparatives pentru a doua oară, pentru rezultate remarcabile în protecție, utilizare și impact minim asupra resurselor calculatorului.

Securitate pe desktop

Nu mă pot despărţi încă de desktop (pe Windows), deşi rolul lui în ce fac s-a tot diminuat în ultimii ani – e mai mult obişnuinţă şi un mic avantaj oferit de monitorul mare, că mâncare nu ştie încă să facă. Cerinţele mele de la o soluţie de securitate pentru el sunt destul de simple.

1. Să nu mă bată la cap cu notificări şi întrebări, să-şi facă treaba acolo în fundal şi să o facă bine (antivirus, anti-malware). Acum folosesc Bitdefender Total Security 2016 şi sunt mulţumit din punctul ăsta de vedere, are un pilot automat care mă înţelege.

2. Să aibă un modul securizat pentru internet banking, pentru că toate plăţile se fac online şi aş vrea să-mi rămână în cont nişte bani. Bitdefender Safepay face chestia asta, toate bune şi aici (aplicaţia e gratuită, poate fi descărcată de aici)

3. Să îmi ofere o soluţie de criptare a datelor, pentru că nu există protecţie 100% împotriva atacurilor şi e bine să ai o măsură de securitate în plus pentru fişierele delicate (contracte, facturi, documente în general).

4. Să optimizeze sistemul, că doar umblă prin el tot timpul, deci ar trebui să ştie cel mai bine unde sunt probleme de regiştri şi alte fructe exotice de prin hard-disk. Bitdefender OneClick Optimizer e ok până acum, face curăţenie generală şi optimizează când ai nevoie.

Quick fact
Pentru a determina dacă un program este rău intenționat sau nu, tehnologia B-HAVE, introdusă de Bitdefender în 2006, simulează un PC virtual în care fișierele sunt executate și analizate. Pentru a simula configurația unui PC real, acesta emulează și dispozitive hardware virtuale.

Securitate pe laptop

Acum folosesc două laptopuri, în funcţie de nevoi – un Asus pe Windows şi un Macbook 12. În plus faţă de cerinţele pentru desktop, pentru că sunt dispozitive mobile pe care le folosesc intesiv, pentru laptop-uri aş mai adăuga:

1. Un sistem anti-furt (pentru cel pe Windows, că pe Macbook avem aplicaţie nativă care îşi face treaba bine), care să îl poată localiza în cazul în care vecinul de masă de la terasă îl confundă cu laptopul lui inexistent. Bitdefender Anti-Theft se ocupă, nu am avut ocazia să-l testez şi nici nu mi-aş dori, dar pare ok.

2. Un asistent de navigare/căutare, pentru că pe Facebook plouă cu link-uri şi poţi să dai click pe tot felul de aplicaţii dubioase fără să-ţi dai seama, mai ales dacă nu eşti foarte în temă cu tentativele de phishing. Câteva detalii aici.

Quick fact
Tehnologiile de filtrare a conținutului introduse de Bitdefender au fost create pentru a scana resurse online și sunt folosite în filtrele antispam, anti-fraudă, web filtering, precum și în detectarea amenințărilor propagate prin intermediul rețelelor sociale.

Câştigă o licenţă Total Security 2016

Dacă tot ai rezistat până la final, aş vrea să îţi ofer un cod de activare pentru Bitdefender Total Security 2016. Trebuie doar să laşi un comentariu la acest articol, în care să spui că vrei să foloseşti produsul, iar pe 3 august voi trage la sorţi 5 câştigători (pe care îi voi notifica pe adresa de e-mail folosită în formularul de comentarii).

EDIT: Câştigătorii sunt:

1. Mihai
2. Marcel
3. Oana
4. Danihel
5. Stef

Enjoy!

Publicat de

Alexandru Negrea

General Manager şi trainer la Social Smarts, platformă de cursuri intensive pentru dezvoltarea abilităţilor sociale.

23 de comentarii la „(P) Ce mai înseamnă securitate pe desktop şi laptop în 2016”

 1. Am o licenta de antivirus pe calculatorul personal, as vrea o licenta si pentru cel al parintilor , am avut destule probleme cu el.

  Nu neaparat cu virusi doar cu foarte multe bloatware ce se instalau ca search bar , extensii etc.

 2. Pana anul trecut am folosit BitDefender Total Security 2015, insa de la inceputul anului am trecut pe Macbook si nu am mai simtit nevoia atat de mult cum o simteam pe Windows.

  Daca ai disponibila si o licenta pentru Mac, as fi tare curios sa vad cum arata si functioneaza Bitdefender pentru Mac.

  Singura solutie BitDefender pe care o folosesc in prezent este Bitdefender Antivirus pentru Android (L-am primit bonus la ultimul Bitdefender Total Security cumparat).

 3. Hello,

  Util articolul. Mi-ar placea sa folosesc Bitdefender Total Security 2016.

  Merci

 4. Buna,

  Foarte interesant articolul. As vrea sa incerc produsul Bitdefender.

  Numai bine,
  Gabriela

 5. De acord cu ideile din articol. Pe unele trebuie sa le pun in aplicare. Folosesc editia gratuita de Bitdefender. Mi-ar placea sa folosesc si editia platita 2016 🙂

 6. Sunt curios în legătură cu optimizerul, acum folosesc ceva freeware. Mi-ar place sa încerc și versiunea Bitdefender Total Security 2016.

 7. Salutare! Apreciez produsele Bitdefender si pentru ca sunt romanesti. Vreau sa le folosesc . 🙂 Multumesc! Tocmai ce am terminat de parcurs blogul tau; felicitari.

 8. E destul de bine realizată aplicația și nici nu pare să consume multe resurse.
  Aș vrea să folosesc produsul.

 9. Am folosit unele aplicații de la bitdefender dar niciodată antivirus, motiv pentru care mi-aș dori să-l încerc.

 10. Eu folosesc Bitdefender pentru telefonul mobil și chiar sunt curioasă de varianta pentru laptop. Aș vrea să-l încerc.

 11. Cu toate ca eu folosesc acest program Bitdefeder de mai mult timp si pemai multe calculatoare, acest articol nu face decat sa mi intareasca alegerea de a pastra in continuare acest program ca protejarea calculatoarelor pe care le detin si folosesc. … cum imi expira licenta …. ar fi binevenita o reinoire a licentei.

Comentariile sunt închise.