Viața cu un singur port și nici ăla USB

La începutul anului mi-a apărut o linie mare și verde fix pe mijlocul ecranului de laptop. Frumoasă, nimic de zis, un verde aprins mai mare dragul, dar mă cam încurca, așa că am pornit în aventura pe care mulți o cunoașteți prea bine – găsirea unui laptop pe Windows care să îndeplinească niște chestii din astea de bază rău.

Suntem în 2016, tehnologia zboară pe lângă noi, aveam și eu trei criterii mari și late în alegerea unui laptop: baterie minim 8h, ecran mat, greutate sub 1kg. Toate astea din experiențele trecute – sunt tot timpul plecat, deci am nevoie de baterie serioasă, stau cu el prin soare, deci am nevoie de ecran serios, îl car după mine toată ziua, deci am nevoie de un laptop ușor. În rest configurație office, nu gaming, nu fructe exotice.

După două ore de căutări aveam impresia că joc într-un film prost, nu am găsit ABSOLUT nimic. Pe eMag erau la vremea aia vreo 35 de modele de laptop convertible. Aș vrea să-l cunosc și eu pe omul care a simțit vreodată nevoia să-și dea ecranul laptop-ului peste cap, că mie mi se pare cea mai inutilă funcționalitate din lume. Ok, ecran tactil, să zicem că găsim 10 oameni care folosesc, dar e degeaba dacă bateria îl ține două ore și cântărește 2kg.

Quick fact
Unele magazine online din România nu au filtru de greutate în categoria de laptop-uri. Au pentru culoare, dar nu au pentru greutate. Flanco, Cel, MarketOnline, Evomag.

Mă rog, nu te mai plictisesc cu detalii, am găsit două laptop-uri care se apropiau cumva de ce voiam eu: un ASUS Zenbook care arată senzațional și un Lenovo Thinkpad X1 Carbon, care era pe picior de lansare și care arată mult prea industrial pentru gusturile mele.

Și am zis așa, pe final, să mă uit și la ce face Apple, să am termen de comparație.

Am ales un Macbook 12, deși…

…eu eram fan Windows, dar nu ai ce să faci când te uiți la cât de mare e diferența pe zona de user experience. Greutate 970g, ecranul cu retina, sau ce banane are în el, care e spectaculos, 10 ore de baterie. Ca să nu mai zic de aspect, de finisaje, de tastatură.

Și te întrebi, ca orice om normal, cum pot ăștia să facă chestia asta cu câteva modele, iar cei 1700 de producători de laptop-uri Windows nici măcar nu se apropie. Laptopul ideal pe Windows e o combinație între un Zenbook de la Asus (aspect), Lenovo Thinkpad X1 (baterie) și Dell XPS (display). Iar rezultatul, deși ar fi o rachetă ca specificații tehnice, tot e sub Macbook la aspect și experiență. Sfidează logica.

Un singur port? Păi cum?

Adevărul știi care e? Că face Apple cumva și te motivează să arunci obiectele inutile din debara. Laptopul ăsta are un singur port, un USB-C care nu se potrivea cu nimic, dar de când l-am luat mi-am dat seama că stick-uri USB nu folosesc decât în situații excepționale, iar de portul HDMI nu am nevoie decât o dată sau de două ori pe lună, la prezentări, deci are tot sensul din lume să folosesc un dongle pentru astea și în 95% din timp să nu-mi ocupe spațiu acolo degeaba. Scump dongle, nimic de zis, că Apple sunt niște nenorociți la capitolul accesorii, dar ce să-i faci?

Și la majoritatea utilizatorilor situația e la fel. Vor să le aibă acolo, exact cum vor să fie tot timpul frigiderul plin, dar dacă ar calcula cât timp le folosesc pe bune și-ar da seama că mănâncă mai mult în oraș.

macbook 12 foto 2

Sper că apreciezi că mi-am pus pantofii cu toc pentru poza asta, dar nu puteam să nu scot în evidență eleganța cu care se laudă Apple. Se pricep oamenii, nenea Jobs a lăsat acolo o moștenire solidă.

Publicat de

Alexandru Negrea

General Manager şi trainer la Social Smarts, platformă de cursuri intensive pentru dezvoltarea abilităţilor sociale.

16 comentarii la „Viața cu un singur port și nici ăla USB”

 1. mai aveai si hp spectre ca optiune – si chiar sustin ca e way above macbooks ca user experience, aspect, finisaje, tastatura, sunet etc.
  dar ma rog, eu sunt din categoria celor care considera ca tot ce incepe cu „i” e intolerably overpriced si care, in plus, au permanent un port usb ocupat cu mouse-ul 🙂

 2. Pai, stand si analizând cam ce oferă piața, așa este. Buna alegere, o investiție mare, dar in viitor utila.

 3. well, cerinta era „baterie minim 8h”. tine 9 (poate si pentru ca un inch in plus inseamna un consum in plus).
  pe combinatia de culori nu dezbatem, ca-i chestie de gusturi, nu de specificatii – mie mi s-au strepezit dintii instantaneu de la movuliul ala sau ce drac de culoare avea zenbook-ul :)). imi imaginez ca toti au diverse optiuni de culoare, totusi, dunno.

  la chestia cu mouse-ul: literally, am permanent un port usb ocupat cu receiver-ul de la mouse, nu pot lucra fara el.
  iar „simplificarea vietii” pe care tu o apreciezi la mar, eu o consider o forma de aroganta („we-know-better-than-you-what-you-really-need”) cu atat mai enervanta cu cat tot eu trebuie s-o platesc (si scump!). thanks but no, thanks. ca nu-i ca si cum chiar n-ar fi incaput un port usb acolo, sa fim seriosi.

 4. A, ok, am înțeles acum. Eu știu exact ce zici cu mouse-ul, că nici eu nu pot fără, dar ăsta pe mac e bluetooth, deci am rezolvat-o.

  E clar că decizia finală se ia pe bază de gust, oricât ar zice unii că nu contează aspectul, tastatura, whatever. Apple sunt aroganți, mereu au fost, dar bottom line după lunile astea cu macbook este că e awesome.

  Să știi că mă tot uit la muchia asta laterală și nu cred că puteau pune un port USB, e prea subțire

 5. Cam dura trecerea de la Win la Mac. Sa invat alt sistem cu chichitele lui. Parca nu ma atrage. Insa privind la performantele fizice, greutate, design, baterie parca parca as face un test.

 6. Asa este, cand vorbim despre design, finisaje si materiale n-ai ce sa le reprosezi, sunt peste tot ce exista pe piata. Situatia se schimba atunci cand incepi sa folosesti sistemul de operare, care din punctul meu de vedere este JALNIC, e cu 20 de ani in urma fata de WIndows.

Comentariile sunt închise.