Nu mai sunt scuze, nu mai avem, poate săptămâna viitoare

În ultimii ani am avut câteva zeci de prezentări în faţa studenţilor, în colaborare cu diverse asociaţii studenţeşti sau profesori ceva mai deschişi spre social media. De fiecare dată am încercat să povestesc relaxat despre oportunităţile profesionale majore pe care le oferă mediul online, ca să se înţeleagă că graniţele au dispărut, că nu mai poţi da vina pe România pentru că nu reuşeşti să te descurci financiar pe perioada studiilor sau după.

La finalul anului trecut, pe 24 decembrie 2015, pe blogul Envato a apărut un articol care anunţa primul utilizator cu vânzări de peste 10 milioane de dolari, pentru prima dată în istoria acestui marketplace. Pentru cine nu ştie, Envato e o piaţă de bunuri virtuale – teme WordPress, template-uri HTML, logo-uri, template-uri de cărţi de vizită, poze, sunete, template-uri video şi multe altele. Oricine poate vinde pe Envato, contra unui comision care merge în conturile reţelei.

Pragul de 10 milioane a fost atins de dezvoltatorii celei mai populare teme WordPress de pe Envato – AVADA – care a înregistrat, în ultimii trei ani, peste 180.000 de vânzări. Nu au alte produse, nu s-au complicat. Au făcut o temă excelentă şi apoi au oferit suport ca la carte, iar rezultatele au venit de la sine. Nu au luat ei toţi banii ăştia, comisioanele pentru autori fiind între 12,5% şi 37,5%, dar se descurcă, au deja peste 20 de angajaţi şi probabil că urmează o nouă temă.

Ca idee, în reţea sunt peste 9 milioane de produse, iar în 2015 au avut vânzări de peste 300 de milioane de dolari, baza lor de utilizatori fiind pe la 6 milioane.

Şi nu, nu vreau să spun că putem să facem toţi câte 10 milioane cu câte o temă WordPress, dar te poţi raporta la chestia asta uşor. Dacă oamenii ăştia fac 10 milioane în 3 ani, cu o temă WordPress, oare e aşa greu pentru un student să facă câteva sute de dolari pe lună cu orice produs sau serviciu din categoria asta?

Ştii să faci template-uri PowerPoint care arată bine? Poţi să le vinzi cu 12$-25$. Ai nevoie de 10 vânzări pe lună şi ai un profit de aproximativ 100$.

Ştii să desenezi logo-uri de tot felul? Poţi să le vinzi cu 25$-35$. Aici ajungi la aproape 200$ profit lunar dacă ai 10 vânzări.

Ştii să faci template-uri video editabile? Le poţi vinde şi pe astea, se caută, e la modă. Un intro simplu costă între 10$ şi 30$, eu zic că merită încercat.

Şi tot aşa, până iese. Nu te pricepi la nimic din toate astea? Nu-i nimic, e internetul plin de tutoriale, aşa că te apuci şi înveţi. Dacă pot ajuta cu ceva, adresa mea de mail e aici. Succes!

foto via Shutterstock

Publicat de

Alexandru Negrea

Fondator și trainer la Social Smarts, platformă de cursuri intensive pentru dezvoltarea abilităţilor sociale.

11 comentarii la „Nu mai sunt scuze, nu mai avem, poate săptămâna viitoare”

 1. Poate intre timp ai devenit milionar si nu stim dar din ce retin eu si tu faceai tot wordpress in urma cu cativa ani pe vremea cand erai putin mai imatur si ceva mai interovertit.

  Envato ofera posibilitati cu siguranta dar aduce si sacosa lui de probleme, ai incercat sa dai submit unei teme de wordpress acolo ?

  Fireste ca toti ne putem documenta si toti putem sa devenim mai buni, recomand in schimb sa incerci un lucru inainte sa il impingi in fata si fara sa ii cunosti dificultatile.

  Spun si eu ca autor Envato de 6 ani satul de atitudinea lor … e un mediu foarte competitiv cu reguli in continua schimbare.

 2. Felul in care se calculeaza profitul in ulimii ani a devenit destul de complicat in principiu se pleaca de la 50% pentru autor si daca reusesti sa vinzi peste 75000 de dolari procentul tau creste la 70%.

  Envato a schimbat felul in care justifica comisionul pentru a pasa responsabilitatea de pe el pe client si pe vanzator devenind practic un intermediar.

 3. Da, făceam şi eu teme WordPress, printre altele şi când a trebuit să renunţ la ceva am renunţat la ele, deşi acum mai am momente când regret.

  Am vândut diverse pe Envato, ştiu că poate fi dificil, dar come on, poţi lucra relaxat de acasă, nu am zis că e activitatea perfectă, orice ai face dai de probleme.

  Ideea era că se poate, acum ţine de fiecare cât de mult vrea să ducă asta spre performanţă. De ce nu am eu o temă WordPress bună acum, făcută de mine, că procesul de publicare pe Envato ar fi ultima mea problemă.

 4. In ultima vreme au niste motive absolut haotice pentru care dau soft rejecturi si nu exista un indrumar clar cu ce e bine si ce nu …

  Se pot face bani e adevarat, doar ca in ultimii ani a devenit din ce in ce mai complicat si procesul de publicare e singurul care decide defapt daca esti sau nu ok. In urma cu 4 ani procesul de review dura 2 zile acum ia in jur de 9, daca iei 2 rejecturi realizezi ca ti-a luat 14 zile doar etapa asta fara dezvoltare.

  In fine, ca idee tot netul e accesibil intradevar si se pot realiza multe lucruri cu ceva vointa.

 5. Da, intr-adevar, AVADA este cea mai cumparata tema WordPress de pe Themeforest si asta pentru ca reuseste sa se plieze pe toate nisele necesare prin intermediul celor peste 20 de Homepage pe care le are…

  Oricum, sunt multi care fac bani pe Themeforest, ei sunt doar varful icebergului…

 6. Problema nu e ca lumea nu pricepe ca nu mai esti ingradit… si nu mai ai granite… ci faptul ca au aflat prea multi. Concurenta este imensa. Eu unul nu vad sa aiba succes decat un procent de 5% pana la 10% dintre cei ce incearca sa vanda diferite produse virtuale online. Dar nu vorbim doar de design si chestii virtuale. Exista si optiunile imbunatatirii vanzarii de produse fizice… Eu ii apreciez mult pe astia care fac chestii superbe handmade si se promoveaza online. Stiu cazuri unde o pasiune a ajuns sa aduca in casa cateva sute de euro spre o mie… cu doar 2-3 ore de munca seara. Deci se poate! Variante exista!

 7. Oportunitati sunt la tot pasul., dar na… trebuie sa fi si facut pentru asta, sau sa fi super pregatit sa renunti la domeniul curent. Ce i-ai recomanda unui doctor in chimie care nu se poate angaja, avand in vedere ca nu industria e la pamant. nu ma intelege gresit, ai dat sfaturi bune. E doar putin trist ca cel mai bun sfat pe care poti sa il dai unor studenti care teoretic devin economisti e sa scrie teme wordpress si powerpoint.

 8. Tutoriale si idei sunt intradevar mii pe internet .Problema care apare atunci cand iei ideile din mediu online ca nu mai sunt originale Si sunt incercate de foarte multe persoane .Cred ca succesul in adevaratul sens al cuvantului vine din inedit.

Comentariile sunt închise.