Cea mai păguboasă mentalitate

Am văzut oameni care caută cu disperare bancomatul unei anumite bănci ca să scoată 100 de lei, deși comisionul pentru suma asta este infim, indiferent de bancă, comparativ cu energia consumată și timpul pierdut pentru a găsi locul respectiv.

Am văzut oameni care la 40 de grade aleg tariful de 1,39 lei/km în defavoarea celui de 1,60 lei/km, deși al doilea taximetrist are o mașină mai bună și aer condiționat. La 10 km diferența ar fi de 2 lei, pe care îi dai pe confort.

Scuza cu românii săraci care pun preț pe 2-3 lei ca să își ia pâine de ei nu funcționează, e doar o altă teorie greșită. Un prieten deștept mi-a spus acum vreo 10 ani că suntem prea săraci ca să ne consumăm energia aiurea. Cu cât ai mai puțini bani, cu atât ar trebui să-ți păstrezi energia pentru acțiuni importante, care te-ar scoate din situația aia.

La fel și cu starea de spirit bună, trebuie conservată. Dar nu, hai să merg doi km pe jos, prin căldura vieții, ca să găsesc un bancomat de la banca X, să mă umplu de nervi și să transpir în ultimul hal, în loc să dau 3 lei comision la banca Y care are un bancomat fix lângă mine.

Publicat de

Alexandru Negrea

Fondator și trainer la Social Smarts, platformă de cursuri intensive pentru dezvoltarea abilităţilor sociale.

3 comentarii la „Cea mai păguboasă mentalitate”

  1. Bai, teoretic este asa cum zici, practic, mentalitatea se schimba dupa ce transliri „ca un porc”. Si este normal sa se intample asa… ca poate asa, nu o sa mai alegi banca dupa comisionul perceput ci dupa valoarea pe care ti- o inspira, taxiul dupa pret/ tarif ci dupa raportul pret/ calitate, mancarea dupa arome dar in functie de calitate, etc…

  2. Păi nu ar fi mai bine sa nu existe astfel de comisioane? Daca tot vrem o țară ca-n afara …. si o mentalitate mai sănătoasă.

Comentariile sunt închise.