Eu am avut cândva nişte probleme serioase cu administrarea timpului, pentru că nu eram disciplinat şi credeam că munca de acasă înseamnă să faci ce vrei, când vrei, doar dacă vrei.
Doi ani în corproraţie au fost suficienţi ca să-mi revin din transa aia, iar după corporaţie (acum trei ani), am devenit interesat de productivitate, de cum aş putea să rezolv mai multe într-un timp mai scurt, dar să iasă la fel de bine, obiectivul principal fiind să am mai mult timp liber.
În principiu e uşor, trebuie să fii disciplinat, dar, inspirat de articolul Ramonei, am pus mai jos câteva obieceiuri utile pentru mine:
Pasul 1 a fost să îmi amenajez un spaţiu de lucru acasă. Prin urmare, sunt ani de zile de când nu am mai lucrat de pe canapea sau întins în pat, cum o făceam în perioada mea de leneveală maximă. Prin spaţiu de lucru înţeleg un birou mare şi un scaun confortabil, pe care le folosesc doar când scriu articole, când setez campanii sau când răspund la mail-uri. Pericolul aici e să îţi petreci prea mult timp la birou – eu încă lucrez la asta.
Pasul 2 a fost să nu mai intru obsesiv pe Facebook sau, şi mai rău, să-l ţin tot timpul deschis într-un tab din browser. Şi am avut două beneficii aici. Primul e că sunt mai concentrat pe ce fac, evident, nu mai văd notificările urlând acolo să fie băgate în seamă. Al doilea e că acum chiar am ce să citesc pe Facebook – când eşti tot timpul online ai tendinţa să crezi că nu mai apare nimic interesant, dar dacă intri o dată la trei-patru ore o să ai multă informaţie nouă pe News Feed.
Pasul 3 a fost să-mi întorc telefonul cu ecranul în jos când stă pe birou. Pe acelaşi principiu ca la pasul doi, cele două beneficii sunt valabile şi aici. Era pe undeva un studiu care spunea că ne uităm de sute de ori la ecranul telefonului în fiecare zi. Notificările domină lumea împreună cu pisicile.
Pasul 4 a fost să-mi fac nişte liste de melodii pentru diverse activităţi, pentru că lucrez foarte bine pe muzică. Am pe Soundcloud un playlist pe care te invit să-l încerci, care face nişte conexiuni mişto de tot în capul meu, fiind vorba de melodii pe care le ascult când lucrez şi când fac sex, diferenţa fiind doar de volum. M-am gândit că se fac nişte asocieri interesante în felul ăsta şi cumva funcţionează.
Pasul 5 a fost să dorm mai bine, ăsta fiind şi cel mai greu de obţinut obiectiv pentru mine, pentru că am ani de nopţi nedormite. Am folosit aplicaţii de monitorizare a somnului, am încercat cu tot felul de ceaiuri şi băuturi, dar nimic nu a funcţionat la fel de bine ca muzica. De data asta fără asocieri cu alte activităţi, aşa că am ajuns la muzică clasică – un playlist recomandat e aici.
Evident că în continuare pierd mult timp pe Facebook şi evident că uneori nu am niciun chef să respect nişte reguli ca un roboţel, se poate oricând mai bine, dar chestiile astea mă ajută să rezolv lucrurile într-un timp bun şi am câştigat nişte timp liber pentru mine.
Dacă ai alte sfaturi din categoria asta, zona de comentarii e pentru tine. Si eventual nişte soluţii pentru insomnii. Mulţumesc!
Foto via Shutterstock
Buna vorba! Uite eu am scapat de insomnii cu ajutorul baietilor de la YellowBrickCinema: https://www.youtube.com/playlist?list=PLQkQfzsIUwRa6EFcXxEMIjfYxVtqrAmGU .
Evident ca trebuie incercate mai multe complilatii din tot playlistul pentru unele functioneaza mai bine. Cel putin la mine sunt cateva care ma culca instant si ma relaxeaza maxim, iar celelalte doar ma culca. 😉
Eu mi-am impus in ultimul an niste reguli foarte stricte cand e vorba de munca, productivitate si timp pentru mine.
1. Ma trezesc dimineata destul de devreme. Ora 7 cel mai tarziu. Dupa cateva saptamani de trezit in ritmul asta, nu mai ai probleme cu insomniile.
2. La birou, nu tin netul deschis pe telefon. Am si pe laptop tot aceleasi canale SM. Facebook deschid o data la cateva ore, whatsapp la fel, messenger la fel. Pornesc netul cand ies din birou. Daca imi amintesc.
3. La ora 23 inchid netul pe telefon pana dimineata.
4. De la ora 21.30 incolo ma pun si citesc. Asta e o activitate care imi iese 4 zile din 7.
Sigur, povestea asta nu tine cand am un eveniment in pregatire sau cand sunt plecata la altele prin tara (in afara de treaba cu trezitul devreme). Insa sunt reguli pe care incerc sa le pastrez macar jumatate dintr-o luna intreaga.
în primul rând mă bucur că ai pornit un nou blog. You give hope to many! 🙂
Legat de somn: Când am trecut prin perioade de insomnie, m-a ajutat totdeauna Brain Sync, brain massage, subliminals și altele din zona asta. Adică sunete care te ajută să pace yourself (nu știu să zic altfel). Poate funcționează și pentru tine.
Îmi permit și o urare de ziua ta, o urare legată de semnul zodiacal: Don’t let perfect be the enemy of good! Happy b-day!
Bună muzică, a funcţionat aseară. Să trăieşti!
Hehe. Multe dintre piesele tale sunt si in playlistul meu din telefon. Mai ia doua pentru partea cu sexul :)) https://www.youtube.com/watch?v=yuvBtcrlbjs
https://www.youtube.com/watch?v=UCUZypUsHqk
Multumesc pentru meniune, Alex. Ma bucur ca te-a inspirat articolul. Si eu sunt destul de ‘ametita’ in general si ma gandeam acum 6 ani ca-mi va fi imposibil sa ma ocup de munca mea de acasa fara sa pierd non-stop timpul. Nu e usor, pentru ca inca sunt usor de distras, dar am facut progrese destul de bune.
Să închid tab-ul pinned al facebook? :((
Gata, l-am închis. Off, parcă o parte din mine a murit acum :))
Pezevenghi!
Dacă rezişti câteva ore ai scăpat
la mine functioneaza cititul
cartile usoare ma binedispun
cartile complexe ma fac sleepy… rezolv 2 lucruri deodata: devin mai desteapta si adorm mai usor 🙂
Dar şi dacă te prinde cartea, te prinde şi dimineaţa. Uneori sunt în starea aia de oboseală care nu mă lasă să dorm, când ochii nu mai răspund la comenzi dar sunt încă treaz.
Ma regasesc in acesti pasi si as recomanda si un to do list intr-o forma mai simplista. Munca sa fie impartita in chestiuni mai micute, de trecut pe lista chiar si chestiuni marunte. Astfel, odata ajuns in orice punct sa poti sa vezi ca ai progresat si sa privesti mai relaxat pe cele ce urmeaza. Inevitabil productivitate va creste.
La facebook am inceput si eu sa mai inchid tab-ul ala din cand in cand. Cred ca intredevar trebuie putin lucrat si la partea cu telefonul, desi daca il intorc invers nu rezolv nimic ca „tipa” la fiecare notificare. Oricum am redus din notificari dezinstaland o mare parte din aplicatii, gen jocuri sau prostioare.
Îmi ţin (aproape) tot timpul telefonul pe silent, deci nu are de ce să ţipe.